Aquapark v Dolnom Kubíne je stratový, mesto doťahuje vstup investora

07.12.2012 Dolný Kubín

Dolný Kubín 7. decembra (TASR) – Drvivá väčšina poslancov dolnokubínskeho mestského zastupiteľstva odobrila finálne rokovania o vstupe strategického investora do mestskej obchodnej spoločnosti Aqua Kubín. Samospráva chce týmto spôsobom zabrániť kolapsu prevádzky nedokončeného a stratového projektu mestského aquaparku a zmierniť dlhodobú mimoriadnu záťaž mestskej pokladnice.

"Teraz to nebolo ešte o žiadnom vstupe investora, ale či je vôbec vôľa poslancov, aby sme pokračovali v rokovaniach. Zároveň je to záväzok, aby sme pripravili konkrétne zmluvy. Ak toto stihneme v rozumnom termíne, bude to znamenať, že aquapark bude žiť a rozvíjať sa. Samozrejme, existuje aj opačná alternatíva, no v tom prípade budeme mať veľký problém v podobe potreby vyhlásenia konkurzu,“ uviedol primátor Roman Matejov.

Projekt vznikol komplexnou rekonštrukciou a rozšírením objektu starej mestskej plavárne. Bankový úver je záväzne nastavený ešte na nasledujúcich 13 rokov a splátky na neúnosnej úrovni 800.000 eur ročne. Aktuálna ekonomická situácia mestského aquaparku po troch rokoch prevádzky je podľa jeho konateľa Maroša Badáňa napriek dobrej návštevnosti veľmi zlá. "Vyhlásenie konkurzu visí doslova na vlásku, no po tomto kroku mestského zastupiteľstva môžem upokojiť veriteľov a požiadať ich ešte o trochu trpezlivosti,“ konštatoval Badáň.

"Po zvážení všetkých záležitostí, ktoré s tým súvisia, sme sa rozhodli ponúknuť mestu pomoc pri dobudovaní aquaparku a zlepšení jeho prevádzkovania. Základným nedostatkom je, že nevyužíva geotermálnu vodu. Chceme sa pokúsiť zlepšiť podmienky v tejto oblasti, no a predovšetkým dobudovať ho tak, aby poskytoval návštevníkom komplexnejšie služby,“ dodal generálny riaditeľ akciovej spoločnosti OFZ Istebné Vladimír Klocok.

Po prípadnom schválení vstupu do pôvodne 100-% mestskej obchodnej spoločnosti by mal nový spoločník navýšiť jej základné imanie o 100.000 eur a v budúcom roku investovať približne 700.000 eur do dobudovania citeľne chýbajúceho pôvodne plánovaného saunového sveta. Približne 2,3 milióna eur chce do roku 2018 investovať do výstavby vonkajšieho bazéna a ďalších atrakcií na zvýšenie konkurencieschopnosti dolnokubínskeho akvaparku a zefektívnenia jeho energetického a vodného hospodárstva.

 

Vyberte región